petak, 25. prosinca 2015.

Noć užasa na Žarkovici


UPDATE 16.1.2016.

Psi su vraćeni na Žarkovicu!
Od 65 otetih pasa, do danas je njih 55 vraćeno u dubrovački azil (psi iz šinteraja u Pakracu, Šibeniku, Kaštelima). Povratak preostalih pasa očekuje se u idućim danima. Zahvaljujući velikoj angažiranosti dubrovačkih volontera kao i izuzetnoj podršci građana i udruga, prijatelja Žarkovice iz zemlje i svijeta, ukradeni psi su opet na sigurnom. 
Sad predstoji borba za novi azil, odnosno, zahtjev gradu Dubrovniku da konačno ispoštuje zakonske obaveze te osigura kvalitetno zbrinjavanje svojih napuštenih životinja.
Hvala svima koji su slali mailove, potpisivali peticije, zvali, dijelili vijest, došli na prosvjed.. svi zajedno, u ime pravde i humanosti, spasili smo dubrovačke pse!

Pratite dubrovačke volontere na Fb: Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik
Djedica Astor sa štenetom, na Žarkovici.
25.12. 2015.

Tijekom noći 20./21. prosinca 2015. nasilno je odvedeno 65 pasa iz dubrovačkog azila Žarkovica. 
Psi koji su vlasništvo Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, oduzeti su uz pratnju policije uz niz nepravilnosti te predani privatnim tvrtkama i 'KILL' azilima. Tako je dugogodišnji sukob gradonačelnika i Društva kulminirao postupkom koji je zapanjio javnost.
Dubrovački 'no-kill' azil na Žarkovici utemeljile su sestre Sambrailo prije više od 15 godina. Unatoč teškim okolnostima, uz velik trud volontera i većinom iz donacija, azil zbrinjava životinje šireg dubrovačkog područja i trenutno ih broji preko 350.
Azil ima podršku građana i braniteljskih udruga, uz pse zbrinjava i napuštene mačke, ranjene ptice i sl. 
Grad Dubrovnik je Sandru Sambrailo proglasio volonterom godine 2015. zbog izuzetne predanosti i nesebičnog rada.

Ministarstvo poljoprivrede je još 2009. godine donijelo Rješenje kojime je Dubrovnik obavezan osnovati novo sklonište. No Grad to nije ispoštovao premda su proračunom osigurani novci za izgradnju. Volonteri godinama iščekuju osnivanje novog azila i konačnu sigurnost za stotine životinja o kojima svakodnevno brinu.

Gradonačelnikova odlučnost da uništi azil na Žarkovici rezultirala je noćnim desantom u 02h uz angažiranje 50ak policajaca, blokiranje prilaza i privođenje Sandre Sambrailo (!). Vodeći se isključivo propisima koji im odgovaraju a zaobilazeći one druge, vlasti su izvršile odvođenje pasa na nehuman, nasilan i nepravilan način - bez naloga Ministarstva i bez prisutnosti veterinarske inspekcije. Psi su odvedeni bez dokumentacije (knjižica), kroz nasilno otvorenu ogradu azila životinje su se razbježale itd. Naviknuti na ljudsko društvo, psi su sami prilazili ljudima koji su ih zatvorili u kaveze i odveli. U vozilima su bili nepropisno smješteni a zbog nedostatka dokumenata prevezeni su trajektom da bi se izbjegla granična kontrola!

Umjesto da započne gradnju vlastitog azila i zbrine svoje napuštene ljubimce, Grad je predao pse privatnim tvrtkama i 'kill' azilima u drugim gradovima uz cijenu 2.500,00 - 4.200,00 kn 'po glavi'. Uz troškove policijske intervencije, putne troškove, pdv itd, ukupni troškovi ove gradonačelnikove akcije procjenjuju se na preko 120.000,00 kn iz džepa građana Dubrovnika. 

Problem napuštenih životinja ne smije se rješavati njihovim prebacivanjem u kill azile drugih gradova i pogodovanjem privatnicima koji zarađuju na njihovom prihvatu, a zatim i usmrćivanju, što naš zakon još uvijek financira. To NIJE dobrobit životinja. 
Azili koji su preuzeli dubrovačke pse ionako imaju brojne napuštene životinje u vlastitim županijama o kojima bi prvenstveno morali skrbiti.

Rješenje je preuzimanje odgovornosti od strane gradova, koji su dužni izgraditi kvalitetna skloništa i osigurati skrb za SVOJE napuštene životinje. Volonteri odrađuju lavovski dio posla ali gradovi moraju preuzeti svoju zakonsku obavezu.
Podržite volontere u zahtjevu da se Zakon o zaštiti životinja počne poštivati. 
Vrijeme je da se prekine samovolja gradskih vlasti, izbjegavanje obaveza i kršenje zakonskih odredbi, koje uz podršku sadašnjeg Ministarstva poljoprivrede rezultira štetom za bespomoćne životinje čija bi prava oni trebali provoditi.
Dubrovnik, svjetski poznato turističko odredište, mora biti primjer a ne sramota u pomaganju najslabijima. Skrb o napuštenim životinjama je civilizacijska tekovina koju ujedno nalažu Zakon RH i odredbe EU-a.
Pokažimo na čijoj smo strani, spasimo živote dubrovačkih pasa i pomozimo volonterima da se izbore za pravdu, humanost i napredak koji se tiču svih nas. Napuštene životinje nitko ne čuje..  budimo njihov glas.
Kako možete pomoći 


I. Zajedno za spas životinja - prosvjed ispred Ministarstva poljoprivrede, 30.12. 2015.
Podržite dubrovačke volontere, dođite na prosvjed koji će se održati u 12h ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu, Ul. Grada Vukovara 78.
Ovaj letak slobodno isprintajte, kopirajte, podijelite.
Vidimo se!
Fotografije s prosvjedaII. Potpisivanje peticijaIII. Slanje e-maila
Možete kopirati donji primjer, ili napisati vlastiti tekst, te ga poslati na navedene email adrese

Subject: Spasite dubrovačke pse
''Štovani,
Upoznat(a) sam s oduzimanjem 65 pasa iz azila za životinje Žarkovica, koje je provedeno na nasilan način uz brojne nepravilnosti.
Dugi niz godina i usprkos teškim okolnostima, volonteri Društva za zaštitu životinja Dubrovnik uspješno zbrinjavaju napuštene životinje sa šireg dubrovačkog područja. 
Unatoč Rješenju Ministarstva iz 2009. godine, grad Dubrovnik nije ništa učinio po pitanju osnivanja novog skloništa. Neophodno je da vlasti Grada čim prije počnu surađivati s volonterima Društva, sa ciljem povratka pasa u Dubrovnik.Također je potrebno hitno podizanje razine kvalitete skrbi za napuštene životinje u Dubrovniku tj. izgradnja skloništa, kao što nalažu Zakon RH i odredbe EU-a.
Svjetski poznato turističko odredište poput Dubrovnika, grad ponosan na svoju povijest i kulturu, dužan je kvalitetno brinuti o svojim napuštenim životinjama. 
Svatko razuman vidi da odvođenje životinja iz no-kill azila u kill azile drugih gradova, pri čemu će vlasnici tih azila zaraditi na prihvatu i kasnijoj eutanaziji pasa, NIJE dobrobit životinja.
Stoga se nadam da ćete poduzeti sve u vašoj moći i nadležnosti, kako bi ovo sramotno poglavlje za Dubrovnik i čitavu Hrvatsku čim prije završilo.
Još jednom apeliram da budete na strani humanosti, pravde i zdravog razuma, poduzmite sve kako bi psi odvedeni iz Dubrovnika bili HITNO vraćeni svojem zakonitom vlasniku, Društvu za zaštitu životinja Dubrovnik.
S poštovanjem, 
(Vaše ime, grad) ''
Mail adrese:


IV.  Nazovite dubrovačkog gradonačelnika

tel. +385 (0)20 351 800
fax +385 (0)20 321 528

Canada/USA
011385 20351800
 
Europa
+385 2035 1800
V.  Pridružite se FB grupama podrške


Slike
Psi su snimljeni u dubrovačkom azilu. 
Unatoč teškim uvjetima rada na Žarkovici, životinje su dobro zbrinute, site, socijalizirane i sretne.
Psi se liječe, steriliziraju, čipiraju, cijepe i udomljavaju, o čemu Društvo vodi evidenciju.
Pomozite da svi ukradeni psi budu spašeni i vraćeni na mjesto na kojem su voljeni - na Žarkovicu!
...
Otvoreno pismo dubrovačkom gradonačelniku slovenske udruge ODPMŽ
Spoštovani g. župan mesta Dubrovnik!
S tem pismom izražamo vso našo podporo Društvu za zaščito živali Dubrovnik in jim sporočamo, da smo globoko pretreseni iz zgroženi nad načinom, ki so ga mestne oblasti na čelu z županom Androm Vlahušićem izbrale za »urejanje« problematike zapuščenih živali na dubrovniškem področju. Vlom v zavetišče in odtujitev psov, ki imajo lastnika (to je društvo), sredi noči, v prisotnosti številnih policistov, blokada cest do zavetišča, aretacija vodje zavetišča, poškodovanje inventarja, zapustitev neulovljenih živali brez nadzora, neevidentiranje odtujenih živali … NIKOLI in NIKAKOR ne more biti humano, civilizirano dejanje v dobrobit teh istih živali, ki so s tem dejanjem doživele hud stres, se znašle v neznanem okolju z neznanimi ljudmi, nasilno so jim bila prekinjena zdravljenja in planirani veterinarski posegi. Istočasno je bilo poteptano večletno delo volonterjev in njihovo dostojanstvo.
Gospod župan mesta Dubrovnik, česa takega od vas osebno oziroma od mesta Dubrovnik nismo pričakovali in smo, milo rečeno, zgroženi in zaprepaščeni.
Taka dejanja ne spadajo v 21. stoletje in v civilizirano in humano družbo. Kot slovensko društvo za zaščito živali bomo storili vse, da bo to sramotno dejanje odmevalo po vsej Sloveniji, obvestili pa bomo tudi društva v tujini, s katerimi dobro sodelujemo. Dubrovnik bo leta 2016 tudi gostitelj 18. mednarodne konference "Companion Animal Welfare", ki jo organizira organizacija Dog Trust. Tudi slednje bomo seznanili z dogajanjem v vašem mestu.
Gospod Vlahušič, če se stvari v zelo kratkem času ne bodo uredile v vsestransko korist – to pomeni, vrnitev vseh odtujenih psov njihovim lastnikom (Društvu) in skrb za njihovo adekvatno namestitev, bomo, kolikor je v naši moči, poskrbeli, da se bodo slovenski ljubitelji živali (in teh je res veliko) v turistični sezoni izogibali Dubrovnika, kot živalim izjemno neprijaznega mesta.
Andrea Bogataj Krivec
ODPMŽ
Obalno društvo proti mučenju živali / Koper, Slovenija


Otvoreno pismo dubrovačkom gradonačelniku Sabine Ludwig 

I got word that last night the authorities of your city raided the shelter of Zarkovica, got all the dogs and plan to kill them. I can’t tell you how much disappointed I am of your policy. As a travel journalist I visited Croatia and Dubrovnik for several times. I appreciated your country and the Croatian people very much and I promoted your country and your city in travel magazines and travel pages.
In case your authorities will destroy the dogs I will, of course, inform my readers. This will have a negative impact of the tourism industry in your country.
No dog likes to live on the streets. It is the fault of the people and not of the animals. I do have a rescue dog and it is the best what I can have: Caring, lovely and reliable as many street dogs are. Remember the quotation of the Mahatma Gandhi: “The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.”

Croatia as a member of the EU should have a responsible policy towards its animals, e. g. street dogs.
Sabine Ludwig,  
sl4lifestyleVideo
Azil na Žarkovici, snimljen 2008. kad je u njemu bilo 'samo' 260 pasa

Ostanite uz nas, uskoro novosti!

Dotad, nek se i Vaš glas čuje: pišite, dijelite, šaljite mejlove, zovite.. 

  

/p.s. I Astor je VRAĆEN!!! Hvala svima na podršci :)
Nema komentara:

Objavi komentar